Male kermis op 24 juni 2012

Male kermis 2012.

Zaterdagavond 18.00 uur was het weer zo ver: meer dan 120 belangstellenden voor de vernissage in de kerk Sint-Thomas van Kantelberg. Een meer dan ruime opkomst en dit niet alleen voor de beeldhouwwerken van Firmin Steyaert (sober maar des te stijlvoller in de weekkapel) en de schilderijen en Japanse kalligrafie van Sol Michiels, maar tevens voor de chronologische overzichtstentoonstelling “50 jaar parochie”, waarbij heel wat aanwezigen zichzelf herkenden en herinneringen ophaalden. Daarop volgde  de receptie – in open lucht !!! -, aangeboden door MWWW, waar er gezellig werd nagepraat.

Zondagmorgen: Male Kermis… regen, regen, regen en nogmaals regen! Onze barmannen stonden er moedeloos bij. Ondanks dit weer ging het aperitiefconcert toch (gedeeltelijk) door: pluim voor de harmonie Werkerswelzijn, die het opbracht  voor een handvol toehoorders te spelen.
In ’t Couvent was de gezinsbarbecue opnieuw een succes: niet alleen de benedenzaal maar ook de bovenzaal moest worden benut.
En dan was het 14.00 uur.  In de Brieversweg hadden al heel wat standhouders er de brui aan gegeven en was er – in tegenstelling tot vorige jaren – nauwelijks volk te zien. Door het slechte weer daagden slechts drie deelnemers aan de kinderprondelmarkt op
Dat het weer zou beteren? Op de webcam van De Panne baadde het strand reeds in de zon… maar de voorzitter geloofde er niet meer in.
Toch werd het weer langsom beter, het was nog bewolkt, maar het regende niet langer. Malodie swingde erop los en zorgde voor de eerste animo op het Peellaertplein. Tussendoor praatte Carlos De Rock, muzikaal ondersteund door Raf Adams, alles aan elkaar, deelde de directrice van Kantelberg de winnaars van de tekenwedstrijd en schattenjacht mee en zorgde Tom Goossens met zijn leerlingen van Kantelberg voor een gesmaakt massadansnummer, waarop het publiek voor herhaling applaudisseerde.
En het weer werd er steeds beter op- dan was er zelfs eventjes de zon te zien… en het plein liep vol.
De hele namiddag was het voor de kinderen rijtje schuiven bij Qoui?fuur, waar Skriewer en co de gekste kapsels creëerden.
Jongeren van dansschool Ramon demonstreerden hiphop en streetdance, terwijl drie  koppels volwassenen een door het publiek gewaardeerde voorstelling van latijns dansen gaven.
En dan was het uitkijken naar de ballentrap. Voor het podium verzamelde zich een massa kinderen én volwassenen tot een korte, maar hevige plensbui die uiteen deed spatten. Mensen zochten beschutting waar ze die maar konden vinden: onder paraplu’s, onder tenten en sommigen vluchtten zelfs de kerk in. Iets later was het dan toch zo ver: jeugdspelers van Jong Male, geassisteerd door profspeler Sam De Jaegher en assistent-coach Gino Caen, beiden van KV Kortrijk, trapten zo wat 200 ballen de massa in. Mooi schouwspel, al die grijpende handen.
Plots was het 17.00 uur en niet te geloven: volop zon!  Stoelen en tafels die werden afgedroogd, werden meteen weer ingenomen en zo zat het plein opnieuw vol, eerst voor Steve Tielens, de Vlaamse schlagerkoning, die het beste van zichzelf gaf, dan voor de topper van de dag:  Sammeke Gooris ! met  “Laat ’t gras maar groeien” en “ ‘k Heb de zon zien zakken…” Hoe doet hij het om ’t publiek zo op zijn hand te krijgen?
Tenslotte kreeg het publiek de klassieke afsluiter: niet enkel een midweek Durbuy werd uitgeloot, maar ook tal van andere prijzen. Gelukkigen waren zij die geboren waren in de maand december… er kwam precies geen einde aan de rij die het podium opstapte.
Zo werd Male Kermis 2012 afgesloten. Wat in de regen begon, is in volle zon geëindigd. Op naar Male Kermis 2013???
dvh