Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Krokus concert 2013 Willem Vermandere

Sint-Thomas Van Kantelberg 22 februari 2013 
“Willem Vermandere die was er weer….”
 
In zijn verwelkomingswoord, waarbij Jan Dekersgieter de sponsors en het talrijk opgekomen publiek bedankte, werd het “ten voordele van parochiale werken” even toegelicht. De cheque van € 3000, die aan pastoor Hugo overhandigd werd, zal besteed worden om de verdoken armoede op de parochie ietwat te verhelpen. Blijkbaar vinden mensen in nood toch de weg naar de pastorie.
En dan was er Willem Vermandere met zijn liedjes, muzikale nummers en “vertellementen”. “’k Ben content dat ik nog leef”, Loat mie moar lopen langs de stroate”, “Blanche en zijn peird”, klassiekers zal je zeggen, maar dit jaar was zijn repertoire toch iets anders. 
Wat het (wat oudere) publiek blijkbaar plezier bezorgde, was zijn lied “In de scanner”, een ludieke tekst over het ouder worden met zijn kwaaltjes. 
Nog altijd actueel was hij zeker met “Er wordt gezegd dat het poolijs gaat smelten”, met zijn “Autostrade naar Dover” en met zijn laatste lied “Er liggen hier moslims begraven, in ons Westhoeks oorlogsgebied”.
Maar er was ook weer de diepere Vermandere : “Ik geloof” (is de hemel antiek of modern?), het “Ach wat duurt de winter toch lang” en “Mijn klein, oud moederke” (over het afscheid nemen en de eeuwigheid).
Dit zijn maar enkele van de vele nummers van de avond.
Dat midden de voorstelling een van zijn gitaarsnaren begaf, deerde hem niet. “Dit is live, mensen, als je dit niet wil horen, moet je de cd maar kopen.”
Het werd een sfeervolle avond en om met de tekst van zijn “Dance macabre” te sluiten wensen we dat hij nog lang mag en kan zingen, want Vermandere is nu eenmaal Vermandere !
“Ik sloot die nacht in een, twee, drie, met magere Piet een compromis.
Gij komt mij halen op de dag, da’k voor niemand meer zingen mag.”
dvh